Aydınlatma Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

ir ortamı aydınlatmak başlangıçta kolay bir iş gibi görünebilir. Fakat aydınlatma sadece lambayı açmakla ilgili değildir. İyi aydınlatmanın pozitif yönde yaptığı gibi yanlış aydınlatma da tüm odanın görünümünü negatif yönde değiştirebilir. Bu yüzden aydınlatma sistemi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler vardır.
Şimdi sırayla bu kriterlere değinelim:
1. Denge
Aydınlatma armatürlerini seçerken sık yapılan hatalardan biri, armatürleri seçmeden önce sonucun yeterince düşünülmemesidir. Bir masanın üzerine çok küçük bir lamba veya avize asmak alanı yeterince aydınlatmaz, ayrıca orantılı olarak da hoş görünmez. Bunun gibi masanın üstündeki veya okuma köşesindeki küçük bir koltuğun yanındaki büyük lamba da, odanın oranlarını olumsuz etkiler. Bu yüzden büyük lambanın gösterişli olması gerekiyorsa, bu aydınlatma sisteminin odanın geri kalanı ile iyi dengelenmesi gerekir.
2. Aydınlatma Ayarı
Birçok aydınlatma probleminin en kolay ve en kullanışlı çözümlerden biri karartmadır. Bu, aydınlatmanın gücünün gün ışığına, ruh haline veya aktiviteye göre yönetilmesini sağlar. Örneğin, çok aydınlık bir oda, güzel ve rahat bir akşam yemeğini mahvedebilir. Fakat çalışmak veya temizlemek istediğinizde odanın tamamen aydınlatılması gerekir. Dimmer tam da burada işe yarar. Dimmer ile elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Çünkü çoğu zaman maksimum güçte aydınlatmaya ihtiyacınız yoktur.
3. Duvarın Rengi
Duvarlarınız beyaz veya parlaksa, ışığı çok fazla geri yansıtır. Koyu renkler, pürüzlü veya mat yüzey ışığı emer ve aynı odada istenen efekti elde etmek için daha güçlü bir aydınlatma gerekir. Duvar renklerini dikkate alırsanız ve tasarruflu aydınlatma sistemini buna göre planlanırsa, aydınlatma ile ilgili hiçbir sorun yaşamazsınız.
4. Çeşitlilik
Ev için aydınlatma sistemi seçerken en sık yapılan hata, sadece tavan ışığına odaklanmaktır. Sadece bu tür bir tavan aydınlatması odayı sıcak hissettirmez ve odaya herhangi bir karakter vermesini sağlamaz. Tavan lambaları elbette en kolay ve gerekli çözümdür, ancak buna ek olarak zemin, masa ve duvar lambaları da gereklidir. Vurgulu aydınlatma ile odadaki sanatı, raftaki süsleri ortaya çıkarabilir veya sadece ışıkların duvardaki etkileriyle oynayabilirsiniz. Odayı aydınlatırken, ruh halininizi ya da çalışma aydınlatmasını da göz önünde bulundurursanız, hepsi birlikte en iyi sonucu verecektir.
5. Gölge
Yanlış yerleştirilen aydınlatma armatürü, bir çözüm yerine daha büyük bir soruna neden olabilir. Örneğin, bir banyo aynasını aydınlatırken, yüzünüzdeki gölgeleri önlemek için her iki tarafta bağlantı parçaları kullanmak mantıklı olacaktır.
6. Yükseklik
Sarkıt ışıkları odanın ortasına yerleştirdiğinizde, ışığın yüksekliğini, tavanın yüksekliğini ve bu ışıkları asmak için kullanacağınız odayı düşünmelisiniz. Lambanın altında yürürken, başınızı çarpmamak için eğilme teşebbüsünde bulunmamalısınız.
8. Renk Sıcaklığı
Işıkların renk sıcaklığı duvarların rengine, odaların kullanımlarına ve elbette kişisel zevkinize bağlıdır. 2700-3000 K sıcak, sarımsı ve rahat bir ışıktır. Bu yüzden evde bu aralığı kullanmanızı öneririz.
9. Küçük Odalar
Depolama odaları, teknik odalar, dolaplar vb. aydınlatma alanlarına yeterince dikkat edilmez. Genellikle bu alanlarda gölgeler ve karanlık köşeler oluşturan bir tavan ışığı vardır. Bu odalarda, odanın her yerinde yeterli aydınlatma elde etmek için yönlendirilebilir tavan ışıkları, mümkünse şerit LED ve raf ışıkları kullanmanızı öneririz.